(Buiten)spelen is goed voor de ontwikkeling!

Hutten bouwen, touwtje springen, knutselen of bakken: Hier vind je kinderactiviteiten en al het nieuws!

Nooit meer een leuke activiteit mislopen?

Blij met de Bij
Kom gezellig 25 mei naar Jeugdland Hoofddorp!

Onze imker neemt jullie mee in de wereld van de bijen.

Wat maakt een bij voor lekkers en waar haalt de bij dat vandaan? Hoe helpt de imker de bijen op weg? Er is ook een demonstratiekast waarin de bijen bewonderd kunnen worden. 

 

Bijen zijn van groot belang voor onze voedselvoorziening en ook belangrijke bestuivers voor veel plantensoorten, waaronder gewassen die voor menselijke consumptie wordt geteeld. Zonder bijen zou de productie van veel voedsel heel snel verminderen. Ongeveer 75% van de wereldwijde gewassen zijn afhankelijk van bijen voor bestuiving. Het betreft zowel groenten, fruit, kruiden, specerijen en zelfs koffie.

 

Er werd heel lang gedacht dat wilde bijen een belangrijke rol in deze bestuiving van de land- en tuinbouw gewassen maar ook de honingbij wordt daarvoor ingezet. Vooral bij lage temperaturen spelen hommels en enkele solitaire bijensoorten een belangrijke rol. Planten kunnen dankzij bestuiving zaden ontwikkelen, maar nog belangrijker is dat de planten vruchten gaan krijgen. Deze vruchten worden door de mens als groente, fruit of noot geconsumeerd.

 

Naast voedsel hebben bijen ook behoefte aan nestel- en schuil gelegenheid. Diverse soorten wilde of solitaire broeden in de gaten van het hout. In de natuur kunnen ze dat voldoende vinden bijvoorbeeld in oude bomen. De tuin rondom de huizen is vaak opgeruimd en er wordt steeds meer kunststof en stenen materialen gebruikt. Wat veel mensen niet weten is dat honingbijen een lange afstand kunnen afleggen van nest naar voedsel. Dat is soms van 2 tot maximaal 5 km. Veel wilde bijensoorten gaan niet verder dan 200 meter van hun nest om voedsel te zoeken. Voor die bijen is voedsel en de nestelgelegenheid op korte afstand van elkaar belangrijk.

 

Het plaatsen van een bijenhotel is hier een goede oplossing voor. Dit is ook een mooi voorwerp waarin we de bijen kunnen observeren. Vaak wordt gedacht dat bijen gevaarlijk of eng zijn, maar dat is echt niet waar. De wilde bijensoorten steken niet want hun angel is klein en zij kunnen de huid van mensen niet doorboren. Bij de hommels overwintert de jonge koningin op een beschutte plek in de tuin. Dat kan in een composthoop zijn of onder een stapel bladeren, soms ook onder een vaste plant. Daar gaat zij in winterrust en komt ze het volgend voorjaar tevoorschijn om een nieuwe kolonie te stichten. 

 

Kom je zelf een bijenhotel maken? Wilde bijen zoals metselbijen kunnen daarin hun eitjes leggen en de larven die uit de eitjes komen kunnen zich dan veilig ontwikkelen tot volwassen bijen. De kosten voor een bijenhotel zijn € 1,50.

 

Natuurlijk gaan we ook met elkaar leuke kaarsjes maken van bijenwas. Bijenwas kaarsen maken is een leuke en creatieve manier om zelf kaarsen te maken. Deze kaarsen zijn niet alleen mooi om naar te kijken maar ook nog eens milieuvriendelijker. De kosten zijn € 0,50 per kaars.

 

De activiteiten beginnen om 14:00u. Als je mee wilt doen stuur dan een mail naar info@jeugdlandhoofddorp.nl dan weten wij dat je komt!

We hebben een mooie, nieuwe airtrampoline!

De voorbereidingen waren al maanden in volle gang, maar we hebben sinds kort onze airtrampoline iedere dag opgeblazen klaar staan voor alle kinderen die lekker in de lucht willen springen. 

Onze groene speelomgeving wordt steeds leuker zo. 🙂

Bijen zijn belangrijk, want....

Bijen zorgen voor ons voedsel

Bijen zijn van onschatbare waarde voor de voedselproductie. Zonder hun bestuivingsdiensten zijn er geen zaden en vruchten om de wereld te voeden.

Zonder bijen, een lege winkelkar. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango’s. Ook groenten zoals courgettes, paprika’s, avocado’s zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd.

Ook in de natuur sterven wilde plantensoorten uit zonder bijen. Als bestuivers kennen we bijen het best, maar ook zweefvliegen, kevers en vlinders helpen mee aan de ecosysteemdienst. We noemen ze de wilde bestuivers. Daarom is er een rijke habitat nodig met stuifmeel- en nectarbronnen voor de hommels, solitaire bijen en honingbijen.

 

Sinds begin April een uurtje eerder open!

Nu het weer minder koud aan het worden is, zijn wij sinds 1 April ook op de doordeweekse dagen geopend vanaf 12:00u!

Zo kun je direct vanuit school naar ons toe komen om buiten te spelen op het terrein en hoef je niet langer te wachten.

Kom je ook spelen? 🙂

Veiligheidsdag 2024 bij Jeugdland Hoofddorp

Kom langs en ontdek de wereld van hulpdiensten!

Afgelopen zaterdag 16 maart opende Jeugdland Hoofddorp haar deuren aan de Redenburgsingel 100 voor een spannende en educatieve dag vol met veiligheidsactiviteiten. Deze speciale Veiligheidsdag stond in het teken van het ontdekken van de belangrijke rol die hulpdiensten spelen in onze samenleving.

Gelegen in een stoere omgeving waar normaal gesproken kinderen zich vermaken met het bouwen van hutten, het racen met skelters en het spelen in de speeltoestellen heeft Jeugdland Hoofddorp deze dag getransformeerd tot een podium waarop de helden van onze samenleving hun werk presenteerden.

Van de brandweermannen tot de leden van de ambulance, politie, defensie, de reddingsbrigade KNRM en Rijkswaterstaat. Elk team was aanwezig om de jonge bezoekers te informeren over hun werkzaamheden, door te laten zien welke taken ze uitvoeren en zelfs een kijkje te geven in hun voertuigen en uitrusting. Ook DJ Damian was aanwezig om te zorgen voor gezellige muziek tijdens deze dag.

Hieronder ziet u een video van de Veiligheidsdag 2024.

We hebben een nieuw huisdier!

Sinds kort leeft er in ons Clubhuis een nieuw huisdier:

De Jeugdlandslang!

En hij heeft ook zijn grotere broertje meteen uitgenodigd!

Omdat ze er nog maar net zijn, zijn ze nu nog klein, maar je kan ze helpen groeien!

De bedoeling is dat de slangen allebei zo groot worden, dat ze door het hele Clubhuis komen. Maar daar hebben ze natuurlijk jouw hulp bij nodig!

Iedereen mag een stukje komen versieren op zijn of haar eigen manier en zo worden de Jeugdlandslangen een beetje van iedereen en mooi gevarieerd.

Uiteindelijk zullen de Jeugdlandslangen door het hele Clubhuis gaan hangen! 

Leuk toch? Kom je mee helpen? 🙂

Scroll naar boven