Sinterklaas activiteit: Zelf pepernoten klei maken!

Sinterklaas is weer in het land! Voor velen is het de gezelligste tijd van het jaar. Terwijl het buiten hard regent en waait, kan je knus binnen zitten om spelletjes te spelen en te knutselen. Natuurlijk hoort daar ook wat lekkers bij, zoals pepernoten! Ben jij op zoek naar een activiteit voor pakjesavond? In deze blog post laten we zien hoe je zelf pepernoten klei kan maken met maar 6 ingrediënten!

Met klei spelen is natuurlijk hartstikke leuk, maar in de praktijk zitten de kleurtjes van de klei binnen een paar minuten door elkaar. Ook kan je nog wel eens vergeten om de kleipotjes goed dicht te doen, waardoor de klei uitdroogt. Natuurlijk kan je dan weer een nieuwe setje kopen, maar met een paar ingrediënten die je waarschijnlijk in je keukenkastje hebt staan kan je ook zelf klei maken. Zelf klei maken is dus goedkoper! Daarnaast is het voordeel van zelf klei maken dat het niet giftig is en niet chemisch ruikt en daardoor ook geschikt is voor de kleintjes onder ons. Een super toffe Sinterklaas activiteit met klei waar je eindeloos mee kan spelen!

Wat heb je nodig om zelf klei te maken?

Ingrediënten
 • 2 gevulde bekertjes met bloem
 • Half bekertje zout
 • 2 eetlepels baking soda
 • 2 eetlepels speculaaskruiden
 • 2 eetlepels olie (zonnebloemolie, olijfolie of babyolie)
 • Bekertje warm water
Benodigdheden
 • Kom
 • Beker
 • Eetlepel
 • Een deegroller of koekvormpjes (optioneel)

Zelf klei maken is eigenlijk super simpel en heel snel gedaan.

 1. Doe 2 gevulde bekertjes met bloem, een half bekertje zout, 2 eetlepels baking soda en 2 eetlepels speculaaskruiden in een kom en meng dit door elkaar.
 2. Vervolgens voeg je 2 eetlepels olie en roer je het goed door elkaar.
 3. Daarna vul je een bekertje warm water en die giet je in de kom. Roeren maar!
 4. Als de klei te plakkerig wordt, voeg dan wat meer bloem toe en als de klei te droog wordt, voeg dan wat extra water toe.
 5. Nu is de klei klaar om mee te spelen! Leg wat koekvormpjes en een deegroller op tafel en maak vette Sinterklaas creaties!

Nu heb je klei die heerlijk naar pepernoten ruikt. Maar pas op, het is niet bedoeld om op te eten! Echter kan het geen kwaad, omdat de ingrediënten niet giftig zijn. Het smaakt alleen niet naar echte pepernoten…

Pepernoten klei bewaren

Kan je na afloop geen afscheid nemen van je Sinterklaas klei? Je kan je creaties het beste bewaren in een luchtdicht bakje of een diepvrieszakje. Je klei blijft minstens een maand lang goed.

Wij zijn super benieuwd wat je van de pepernoten klei vindt. Kan jij ook niet wachten om dit recept uit te proberen? Bekijk ons TikTok filmpje, probeer het uit en deel vooral jouw Sinterklaas klei creatie met ons op Facebook en/of Instagram!

Meer interessante speeltips, speelweetjes, kinderactiviteiten of nieuwtjes? Bekijk hier nog meer blog posts!

Scroll naar boven